Energiprisen

Energipris
Byggeriets Energipris gives til energibesparende bygningsdele og komponenter til byggeriet, der opfylder et eller flere af nedenstående krav:

Dokumenteret energieffektive bygningskomponenter og løsninger.
Dokumenterede markante energibesparelser (el- og varmeforbrug) ved anvendelse af produktet.
Dokumenteret minimering af energiforbrug i byggeprocessen ved anvendelse af produktet.
Benyttelse af alternativ/vedvarende energi ved fremstilling og/eller anvendelse af produktet.

Virksomheder, der har en iværksat energistrategi.

Vinderen af Byggeriets Energiprisen 2016

Knauf A/S
Energiprisen går til firmaet Knauf for deres Knauf Comfortboard. En gipsplade med den egenskab, at den kan optage og afgive varme. Gipspladen regulerer dermed temperaturen i et rum på en energineutral og miljøvenlig måde. Gipskernen indeholder PCM-perler, der har en kerne af voks. Overstiger temperaturen i rummet 23 celcius optager perlerne varmen, mens de frigiver varmen igen, når temperaturen falder.

Nominerede Byggeriets Energipris 2016
– Produkt:

DAFA A/S:
DAFA AirStop System(R) – 100% gennemført dampspærreprogram
DAFA AirStop System er et effektivt og sikkert tætningssystem til dampspærren. En produktserie, der understøtter bæredygtigt byggeri og nedsætter energiforbruget til gavn for miljøet. DAFA AirStop System giver store besparelser på varmeforbruget for husejeren. Produkterne i Airstop-serien kan understøtte det bæredygtige byggeri, herunder passiv-huse, til reduktion af energiforbrug.
   
Knauf A/S:
Thermoboard Plus – en akustisk gipsplade
En akustisk gipsplade med termisk ledeevne. Kun 10 mm tyk. Tilsat grafit, hvilket er grunden til, at den opnår sine varme- og kuldeledende egenskaber. Den er specielt udviklet til loftkonstruktioner, hvor køle- og varme-systemer er placeret i loftets hulrum. Med gipspladens gode ledeevne optimerer man virkningen af varme-/kølesystemet, idet gipspladen ikke selv optager den termiske energi, men blot leder den (= markant energibesparelser til el- og varmeforbrug), reducerer effektivt energispild ved installation af køle- og varmesystemer og er en energieffektiv bygningskomponent. Da Thermoboard Plus er en perforeret gipsplade, har den også en akustisk virkning, der forbedrer rummets komfort. Indeholder Cleaneo-teknologi – en luftrensende funktion.
   
Knauf A/S:
Knauf Comfortboard
En gipsplade med den egenskab, at den kan optage og afgive varme. Gipspladen regulerer dermed temperaturen i et rum på en energineutral måde. Gipskernen indeholder PCM-perler, der har en kerne af voks. Overstiger temperaturen i rummet 23 celcius optager perlerne varmen, mens de frigiver varmen igen, når temperaturen falder, pga. at voksen gennemgår forskellige faser. Det er denne proces, der sikrer en fuldstændig energineutral og miljøvenlig temperaturregulering, og man opnår markante energibesparelser i forhold til el- og varmeforbrug. Comfortboard kan perforeres og derved få en akustisk virkning. Indeholder desuden Cleaneo-luftrensningsteknologi, der aktivt renser luften og derved fjerner forureningskilder. Comfortboard vejer kun 11 kg/m2 og har en standardtykkelse på 12,5 mm. Ved brug af Comfortboard kan man reducere eller helt undvære mekaniske klimaanlæg.
       
ROCKWOOL A/S:
REDAir® LINK ™ – montagesystem til vinduer
REDAir LINK er en montagekasse fremstillet af uorganisk, ubrændbar stenuld, hvilket giver en lufttæt, sikker og langtidsholdbar løsning. REDAir LINK sikrer en nem udskiftning af vinduer i fremtiden. Det er fleksibelt og tilpasses på byggepladsen til det specifikke byggeri. Der er få komponenter, hvilket gør montagen enkel og hurtig, og produktet kan leveres på mål efter kundens ønsker. REDAir LINK er en god løsning til energirenovering, da de eksisterende vinduer kan bibeholdes, indtil nye vinduer monteres. Isolerer op til 30 % bedre end en traditionel løsning.
 
Saint-Gobain Nordic:
ISOVER RetroWall
Nyt indvendigt isoleringssystem til renovering af bevaringsværdige bygninger med massive murkonstruktioner. Systemet er opbygget med ISOVER λ 30 isolering , som sikrer et godt indeklima, komfort og energibesparelser, og samtidigt er det et system, som giver sikkerhed imod grobund for skimmelsvampe eller råd i etageadskillelsernes bjælkeende. Sikkerheden opnås ved, at isoleringssystemet er opbygget med en ventilationsspalte og en indbygget affugter, som automatisk udtørrer og nedsætter fugtindholdet i ydervæggen til et risikofrit niveau.
   
Komproment:
Nyt tagkoncept
Væsentligste funktioner er integreret i taget og ikke ”klistret” på efterfølgende. Kunden kan vælge tagets udtryk samt CO2 belastning via tagmaterialet, skifer eller træ eller ved at montere de integrerede solceller, som kan tilpasses til bygningens design samt energiforbrug.
Integrerede solceller, ventilation, skylight og et bredt tagmaterialeprogram. Konceptet er udviklet med respekt for Cradle to Cradle principperne. Alt kan skilles ad og genanvendes.