Miljøprisen

Byggeriets Miljøpris


Byggeriets Miljøpris gives til dokumenteret bæredygtige produkter eller løsninger, der opfylder et eller flere af nedenstående krav:
- Produkter, der kan genanvendes eller er produceret af genanvendt materiale.
- Dokumenteret markant reduktion af produktets miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse.
- Produkter, der bidrager til et bedre indeklima.

Virksomheder, der har: Iværksat en miljøstrategi.

Nominerede til Byggeriets Miljøpris

Produkt


Alfix A/S

Standnr. D-6320

Kontaktperson: Anders Bertelsen Toft

Mail: abt@alfix.dk

Alfix Acoustic PS3 - Recycled trinlydsbanevare er fremstillet af 100% genvunden gummi fra europæiske bildæk og naturligt kork granulat, et restprodukt fra korkprop-produktion. Produktet har råstof- og CO2-mæssige fordele, idet gummimateriale-afbrænding undgås. Korken bidrager som reproducerbar råvare med høj CO2 binding i slutproduktet samt med reduceret miljøbelastning i produktionen. Gennem EMICODE EC1 PLUS og Indoor Air Comfort® er det dokumenteret, at produktet har minimal påvirkning af indeklimaet i boligen.


Hornbaek A/S

Standnr. A-1544

Kontaktperson: Dorthe Kidmose Mølby

Mail: dm@hornbaek.com

Hornbaeks trælister til indvendig brug har opnået Indeklimamærket. Det gælder både malede og ubehandlede – såvel fyrretræ som hårdttræ. Hornbaeks trælister kan også anvendes i svanemærket byggeri og bidrager til sunde boliger. Trælisterne er FSC certificerede.


SVALK Handel ApS

Standnr. A-0134

Kontaktperson: John Molbo Andersen

Mail: ja@ct1.com

BT1 TRIBRID® TECHNOLOGY – En fugemasse og lim til badeværelset der ikke gør brug af svampedræbende midler og bidrager til et bedre indeklima. BT1 reducerer beviseligt bakterier med op til 99,99% og er effektiv mod bredspektrede mikrober, herunder MRSA, E.COLI og Campylobacter. Testet i henhold til standarden MOD ISO 22196:2011. BT1 har opnået ETAG 022 godkendelse til limning af badeværelsespaneler uden mekanisk fiksering. BT1 har meget lave emissioner EC1+ og er godkendt iht. ISEGA fødevaregodkendelse. Anbefalet af Asthma Allergy Nordic.


Wallmann A/S

Standnr. A-2323

Kontaktperson: Jan Jørgensen

Mail: jj@wallmann.dk

Specialudviklet Radonspærre gulvunderlag til svømmende gulve, som er testet ved SBI Danmark. Nedbringer radon værdier i boliger ved hjælp af No Noise® Radonspærre. Underlaget er særdeles velegnet til renoveringsopgaver i huse som oprindelig er bygget uden radonspærre, men også huse med ældre radonspærre. Foruden radonspærre er underlaget også med dampspærre og giver en god støjdæmpning.


Xella Danmark A/S

Standnr. E-7211

Kontaktperson: Lars Nygaard

Mail: Lars.Nygaard@xella.com

Xella Big Bags og genbrugsbyggeblokken Silent+. En genbrugsløsning, hvor byggeaffald i form af porebeton-rester returneres og genbruges i en ny porebeton-byggeblok kaldet Silent+. Big Bags og afhentning gøres tilgængelig for de udførende, og de kan nemt og bekvemt indsamle porebetonaffald fra byggeriet. Det indsamlede materiale transporteres til Xellas fabrik i lastbiler, der ellers ville køre tomme hjem. Silent+ er CE-mærket og godkendt til bærende konstruktioner.


BMI Group

Standnr. A-338/A-638

Kontaktperson: Jacob Friderichsen

Mail: Jacob.frederichsen@bmigroup.com

BMI Group har udviklet et undertag, Divoroll Biolaytec, hvor 95% af materialet er produceret af sukkerrør. Essensen ved produktet er, at brugen af plast og olie i råvarerne er reduceret til tæt på O til fordel for brug af et rent naturmateriale. Undertaget har en EPD.


Strategi


SKIL

Standnr. A-0300

Kontaktperson: Peter Worm

Mail: peter.worm@eu.chervongroup.com

Produkter som kan genanvendes oftere og længere end tidligere. De nye SKIL ´keep cool´ batterier skaber en markant reduktion af produktets miljøbelastning, da effekten er forbedret med op til 25% og dermed bliver bortskaffelsesomkostningerne for miljøet væsentligt mindre. Levetiden for hele produktserien er forbedret, således at der går længere imellem opladningerne, og de kan oplades flere gange end tidligere.


Palsgaard Spær

Standnr. A-0900

Kontaktperson: Klaus S. Bertelsen

Mail: ksb@palsgaardspaer.dk

Palsgaard spær er de eneste inden for deres felt i DK, der er PEFC certificeret. Palsgaard kan derfor levere PEFC certificeret produkter, der kan højne et bæredygtigt byggeri, såsom DGNB eller Svanemærket byggeri. Virksomheden producerer bl.a. spær, tagmoduler og vægrammer, og alle produkter er PEFC™-certificerede. Produkter med store mængder råtræ, der kan bringes ind i konstruktionerne.


Tidligere vindere:


2018 – Komproment

Komproment har iværksat en miljøstrategi, de har udviklet facadeprodukter med udgangspunkt i adskillelse og genanvendelse, og de arbejder med dokumenteret bæredygtighed via Cradle to Cradle certificeringer. Forudsætninger for CtC certifisering er, at produkterne er udviklet til adskillelse, samt at der ikke indgår skadelige stoffer i produkterne. 5 produkter er certificeret på sølv niveau. Med facaderne leveres en "sort boks" med materialeoplysninger, således at materialerne kan genanvendes på den rigtige måde og indgå i det cirkulære byggeri.


2018 – H+H Danmark A/S - SÆRPRIS

H+H ERGO vandt i 2017 Patent Nords innovationspris for "på innovativ vis at kombinere øget konkurrenceevne med forbedret arbejdsmiljø" og for liftens betydning for arbejdsmiljøet. H+H tænker sikkerhed og arbejdsmiljø helt ud i sidste led af værdikæden. Der er udtaget tre patenter på H+H ERGO. Det seneste er et krydslasersystem, som skal lette arbejdet med montagen yderligere, og som vil blive præsenteret på BYGGERI’18.


2016 – iTOOLS I/S

Miljøprisen gik til iTOOLS for deres CleanSpace-turbomaske, hvis ergonomiske design uden ledninger og slanger forbedrer komforten for brugerne og giver dem total bevægelsesfrihed. Støv og skadelige stoffer er en stor udfordring for byggeriet. Indånding er den primære eksponeringsvej for giftige og skadelige stoffer på arbejdspladsen. Det innovative design samt den åndedrætsaktiverede, lydsvage motor giver håndværkerne en komfortabel beskyttelse mod støv, gasser og dampe.


2014 – Saint-Gobain Gyproc A/S

Saint-Gobain Gyproc lancerede i september 2013 den første gipsplade, Gyproc Ergolite, som vejer under 15 kg. Gyproc Ergolite er baseret på en ny innovativ letvægtsteknologi. Pladen vejer 25 % mindre end en standard gipsplade og fremmer med den reducerede vægt arbejdsmiljøet for montørerne, personalet i trælasterne og andre, som løfter gipsplader.


2012 – Alfix A/S

Alfix har igennem 10 år opbygget en miljø- og arbejdsmiljøstrategi, hvor de så vidt muligt tænker miljø ind i alle processer, produktion og produkter. Alfix arbejder for, og har opnået resultater, i forhold til et ansvarligt arbejdsmiljø for medarbejdere, kunder og slutbrugere. Arbejdsmiljøet har en central plads i Alfix´ produkters egenskaber, herunder forhold som håndtering, ergonomi og bortskaffelse. Miljø- og arbejdsmiljøstrategien kommer til udtryk i alle led i virksomheden.


2010 – Troldtekt A/S

Troldtekt Akustik har opnået PEFC-certificering og kan dokumentere bæredygtig skovdrift, minimal miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse samt indeklimamærkning og bidrager dermed til et bedre miljø i hele produktets livscyklus. Produktet kan genanvendes, og 95 pct. af energien til produktionen kommer fra CO2-neutralt brændsel.