Byggerimessen

Dokumentation er afgørende for fremtidens byggematerialer


20.000 ton uønskede stoffer i dansk byggeri

Dokumentation er afgørende for fremtidens byggematerialer

 

I Danmark anvendes mere end 20.000 ton uønskede stoffer i vores byggematerialer om året,

og det er en barriere for at kunne genbruge og genanvende materialerne i fremtiden. Bedre dokumentation af byggevarernes indhold kan skabe sikkerhed for, at vi ikke recirkulerer byggevarer, der er farlige for sundhed og miljø.

 

Tal fra 2017 viser, at der i Danmark anvendes mere end 20.000 ton stoffer i vores byggematerialer i om året, der er klassificeret som skadelige i Danmark og EU. Mange materialer kan derfor ikke genbruges og genanvendes i fremtiden.

 

Sådan lyder det fra Martha Lewis, seniorarkitekt og Head of Materials hos Henning Larsen Architects, der onsdag den 11. marts står for overrækkelsen af Byggeriets Klimapriser på BYGGERI’20. Priserne ønsker netop at fremme udviklingen af byggevarer med bedre energi- og miljømæssige egenskaber.

 

”Der anvendes desværre alt for mange skadelige stoffer i byggeriet. I en verden, hvor bæredygtighed står øverst på dagsordenen, bliver det en stor markedsudfordring for de producenter, som ikke kan dokumentere indholdet i deres byggevarer. Når vi ikke ved, hvad materialerne indeholder, har vi ikke mulighed for at recirkulere dem på en forsvarlig måde i fremtiden,” siger Martha Lewis.

 

Gennemsigtighed er en god forretning

Ved anvendelse af byggevarer med problematiske stoffer kan mennesker udsættes for fare – både i produktions-, udførelses- og brugsfase ­­– men også i fremtidige anvendelser af materialerne.

 

Derfor begynder danske bygherrer og arkitekter i stigende grad at stille krav til gennemsigtighed og sporbarhed ved byggematerialer i form af f.eks. miljø- og indholdsdeklarationer.

 

”Det bliver stadig vigtigere for bygherrerne at vide, hvad de investerer i, og hvad bygningen helt præcis består af. De kigger nu også på, hvad materialerne har af værdi om 20, 30 og 50 år. Det giver et forspring til producenter med lettilgængelig dokumentation,” siger Martha Lewis

 

Indhentede erfaringer fra virksomheder, der allerede er i gang med materialepas i Sverige, viser, at øget dokumentation ikke kun er godt for miljøet – det er også en god forretning.

 

”Hvis vi skal være i stand til at genbruge og genanvende materialer, har vi brug for at vide, hvad de består af. Et materialepas giver arkitekter, rådgivere og entreprenører præcis og målbar viden om, i hvilket omfang et produkt kan indgå i en cirkulær økonomi. Kender vi kvaliteten af byggematerialerne, deres anvendelse i byggeriet og hvordan det er muligt at adskille materialerne fra hinanden, vil det både være en miljømæssig fordel og forbedre materialernes genvindingsgrad – og producenter med eksempelvis materialepas vil få en stor konkurrencefordel,” siger Martha Lewis.

 

Danske Byggecentre har lanceret BygDok.dk, hvor rådgivende, udførende og bygherrer kan finde dokumentation om bæredygtige produkter til byggeriet.
BygDok præsenteres på BYGGERI´20 på Danske Byggecentres stand, standnr. A-620.

 

Om BYGGERI’20: 

BYGGERI’20 afholdes den 10.-13. marts i MESSE C i Fredericia. Messen har åbent dagligt fra kl. 09.30-17.00 med fri adgang for fagfolk mod registrering.

  

For yderligere information, kontakt

Pressechef, Claus Bendsen, tlf. 20 26 32 96

Adm. direktør for Brancheforeningen Danske Byggecentre, Palle Thomsen, tlf. 45 80 78 77